ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

"ΒΑΡΙΕΤΕ" του Καρλ Βάλεντιν από το "Θέατρο του Μαρτίου"

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

KiriakosD



"ΒΑΡΙΕΤΕ" του Καρλ Βάλεντιν από το "Θέατρο του Μαρτίου" Iiiiii18


Η παράσταση με τίτλο «Βαριετέ» βασίζεται σε κείμενα του γερμανού κωμικού Karl Valentin (Καρλ Βάλεντιν),ο οποίος έγραψε πολυάριθμα σκετς τα οποία παρουσίαζε με τη συνεργάτιδά του Liesl Karlstadt στα καμπαρέ και στις μπυραρίες της Γερμανίας. Ο Valentin στις παραστάσεις του σατίριζε με χιούμορ τους εμπόρους, τις εμμονές των απλών ανθρώπων, τη μικροαστική νοοτροπία, χρησιμοποιώντας πολλές φορές ιδιαίτερα γλωσσικά ιδιώματα. Τα πλάσματα που παρουσίαζε στη σκηνή ήταν αλλόκοτα με παράξενη συμπεριφορά. Ο Μπρεχτ, που είχε συνεργαστεί με τον Valentin, ομολογούσε πως είχε μάθει πολλά από αυτόν τον παράξενο κλόουν των καμπαρέ.


Μετάφραση:Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιώργος Εμμανουήλ, Φανή Γιέμτου, Βίκυ Κυριακίδη, Κωνσταντίνος Χέλμης.
Σκηνοθεσία:Θεόδωρος Εσπίριτου
Μουσική–στίχοι:Γιάννης Αρζιμάνογλου
Χορογραφίες:Άννα-Μαρία Λογαρά
Σκηνογραφική επιμέλεια:Ευθύμης Γκίνης
Βοηθός σκηνοθέτη:Ηρώ Διαμάντη

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βιβή Κόκκα, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Νατάσσα Στρατάκη, Φανή Γέμτου, Λύσανδρος Σπετσιέρης.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι το τέλος του 2008).
Εισιτήρια: 20 € και 15€ (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης: 80`
Θέσεις θεάτρου: 100

Λίγα λόγια για τον Valentin

O Karl Valentin γεννήθηκε το 1882 και πήρε το όνομα Valentin Ludwig Fey. Προερχόταν από μία αρκετά εύπορη μεσοαστική οικογένεια.
Το 1902 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως κωμικός, ενώ είχε παραμείνει για τρεις μήνες σε μια Σχολή Βαριετέ στο Μόναχο υπό την καθοδήγηση του Hermann Strebel. Η πρώτη του δουλειά ως performer ήταν στη Νυρεμβέργη. Ακολούθησε μια διακοπή τριών χρόνων αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, αλλά στο διάστημα αυτό κατασκεύασε μία συσκευή μουσικής, το «Orchestion», αποτελούμενο από είκοσι διαφορετικά όργανα.


Σύντομα ο Valentin έγινε γνωστός ως συγγραφέας και περφόρμερ μικρών κωμικών σκετς τα οποία εκτελούσε χρησιμοποιώντας βαριά βαυαρική προφορά, συνήθως με τη Liesl Karlstadt. Έπαιξε επίσης σε πολυάριθμες ταινίες τόσο του βωβού όσο και του ομιλούντος κινηματογράφου, αλλά τη φήμη που απέκτησε ως ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς περφόρμερ της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης την οφείλει στις παραστάσεις που έδινε στα καμπαρέ και στις μπυραρίες.
Το 1923 ο Valentin εμφανίστηκε σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «τα μυστήρια του κουρείου». Αν και η ταινία δεν προβλήθηκε μετά την ολοκλήρωσή της τον Φεβρουάριο του 1922, αναγνωρίστηκε, ως μία από τις εκατό σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του Γερμανικού κινηματογράφου.


Στα σύντομα σκετς του, ο Valentin, παρουσίαζε επίμονους εργαζόμενους, μουσικούς ορχήστρας ή φωτογράφους που μισούσαν το αφεντικό τους και αποκάλυπταν τη γελοιότητά του. Η τέχνη του ήταν επικεντρωμένη κυρίως γύρω από τη γλωσσική επιδεξιότητα και την ανταλλαγή ευφυολογημάτων. Ο Valentin ήταν ένας αναρχικός της γλώσσας. Η κωμωδία του άρχιζε συχνά με απλές λεκτικές παρανοήσεις στις οποίες επέμενε καθώς το σκετς εξελισσόταν. Ο κριτικός Alfred Kerr τον εγκωμίασε σαν κάποιον που σχίζει τη λέξη για να εκμαιεύσει και να αναλύσει την πρωταρχική έννοιά της.
O Brecht, που παρακολουθούσε τακτικά τις παραστάσεις του Valentin και τον παρομοίαζε με τον Chaplin, δέχεται πως έμαθε πολλά από τον κλόουν Valentin που έπαιζε σε μπυραρίες.


Με το ξέσπασμα του πολέμου, ο Valentin δεν είχε την ίδια επιτυχία όπως προηγουμένως. Οι Ναζί τον μποϋκοτάρισαν εξ αιτίας της «ροπής προς την ένδεια» των έργων του και τελικά ο Valentin κατέληξε ο ίδιος στην ένδεια. Μετά από λίγο, το κοινό του, λησμόνησε εντελώς τον ψιλόλιγνο κωμικό. Πέθανε το 1948 από πνευμονία.


ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ
Το Θέατρο του Μαρτίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Θωδ Εσπίριτου. Είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την προβολή και προώθηση της σύγχρονης πρωτοποριακής και πειραματικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παραστάσεις:
«η Μικρή Σειρήνα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.
«στο πανδοχείο Stimming» (βασισμένη στην αλληλογραφία του Χάινριχ φον Κλάιστ λίγο πριν το θάνατό του), θέατρο Φούρνος.
«1843», του Ανδρέα Στάικου, θέατρο Φούρνος. Για την παράσταση αυτή ο Θωδ Εσπίριτου προτάθηκε για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν.
«Inferno, εικόνες μιας έκθεσης», θέατρο Φούρνος.

Όλες οι παραστάσεις του θεάτρου του Μαρτίου έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.
θέατρο «Βαφείο» (Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, μετρό Κεραμεικού, τηλ: 210-3425.637)

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης